Elektrikli araba ÖTV yani Özel Tüketim Vergisi dilimine giren araçlar arasında yer almaktadır. Araçların ÖTV oranı ise değişkenlik göstermektedir.
Türkiye elektrikli arabaları deyince diğer dünya ülkelerinde olduğu gibi vatandaşların vergi yükümlülüğünün olduğu alanlardan birisi de araç kullanımıdır. İçten yanmalı motoru olan yani benzin ve motorin gibi fosil yakıtlar ile çalışan araçlardan vergi alınırken bu vergilendirmeye elektrik motoruyla çalışan elektrikli araç modelleri de dahil edilmiştir.
Elektrikli araç şarj istasyonu ile şarj edilen ve sadece elektrik enerjisiyle çalışır vaziyete gelen %100 elektrikli araçlar için ödenmesi gereken yıllık vergilerden birisi de ÖTV olmaktadır. Söz konusu elektrikli otomobil çeşitleri elektrik şarj istasyonları ile şarj edildiklerinden dolayı çevreye karbon salınımları son derece azdır ve bu sayede çevreye verdikleri zarar da minimum düzeydedir.
Elektrikle çalışan arabaların çevreye daha az zarar vermesi Türkiye genelinde elektrikli araba ÖTV ödemelerinin de daha az olmasına ortam hazırlamıştır. Ancak araçların piyasa değeri, motor gücü, silindir hacmi ve benzeri gibi özellikleri sebebiyle ödenecek olan ÖTV oranları da değişken düzeydedir.
Elektrikli Araba ÖTV Oranları
Elektrikle çalışan araba sahiplerinin ödemekle yükümlü olduğu vergiler arasında ÖTV de yer almaktadır. Araçların ÖTV oranları ise birçok faktöre göre araçtan araca göre değişkenlik göstermektedir. 2022 yılı ve öncesinde elektrikli otomobillerin ÖTV oranları araçların motor silindir hacimleri doğrultusunda belirlenirken 2022 yılı sonrasında bu durum değişmiştir.
Vergilendirme düzenlemeleri sırasında artık motor silindir hacimlerinin yanı sıra aynı zamanda vergi oranlarının belirlenmesinde araçların piyasa değeri yani matrahı da önemli rol oynamaya başlamıştır. Buna göre motor gücü 160 kWh altında olan ve matrahı 1 milyon 250 bin TL’yi aşmayan elektrikli arabaların ÖTV oranı %10 olarak belirlenmiştir. Ancak aracın matrahı 1 milyon 250 bin TL’yi geçiyor ise ÖTV oranı da %40 oranında uygulanmaktadır.
Motor gücü 160 kWh ve üstü, matrahı da 1 milyon 350 bin TL altı olan elektrikli otomobil sahiplerinin ödemesi gereken ÖTV oranı ise %50 oranındadır. Eğer matrah 1 milyon 350 bin TL sınırını aşıyor ise bu durumda söz konusu vergi oranı da %60’ı bulabilmektedir.
ÖTV oranları her yıl belirli oranlarda farklılık gösterse de ortalama olarak araçların motor gücüne ve matrah değerlerine göre oranlama yapılmaktadır. Bu noktada elektrikli araba şarj istasyonu ile şarj edilen aracın üst seviyede olması yani güçlü bir motora ve piyasa değerine sahip olması aynı zamanda ÖTV’sinin de daha yüksek olmasına ortam hazırlayabilmektedir.
Elektrikli Araba ÖTV İndirimi
Elektrikli araba sahiplerinin ÖTV adı altında ödemesi gereken elektrikli araba fiyatları aracın özelliklerine göre değişkenlik gösterir. Özellikle aracın motor gücü ve piyasa değeri yani matrahı ÖTV indirimine neden olabilecek ya da ÖTV’yi arttırabilecek hususlar olabilmektedir.
Yapılan düzenlemeler neticesinde elektrikli otomobillerin ÖTV değerlemeleri motor gücüne ve matrahına göre yapılmaktadır. Eğer aracınızın motor gücü 160 kWh değerinin altındaysa ve matrahı 1 milyon 250 bin TL’yi geçmiyorsa bu durumda ÖTV indirimi dilimine girebilirsiniz. Bu noktada ödemeniz gereken ücretler %10’luk oran üzerinden hesaplanır.
Elektrikli Araba ÖTV Zammı
Elektrikli araba ÖTV zammı her yıl devlet tarafından tekrar düzenlenmektedir. Ancak elektrikli araba sahipleri bu zamlardan araçların motor silindir hacmi ve piyasa değeri gibi özellikleri doğrultusunda etkilenmektedir.
Elektrikli araba şarj istasyonları ile sadece bir kablo bağlantısı yapılarak şarj olan ve %100 elektrik enerjisiyle çalışan araçlar da Özel Tüketim Vergisi’ne tabii olsa da klasik araçların aksine söz konusu araçların ÖTV oranları ve zamları araçların özelliklerine göre şekillendirilmektedir.
Elektrikle çalışan bir arabanın motor silindir hacmi 160 kWh değerinin altındaysa bu aracın sahibi ÖTV zammından çok fazla etkilenmemekle birlikte ortalama %10’luk bir artışla karşılaşacaktır. Ancak motor silindir hacmi 160 kWh’ı aşan ve matrahı yani piyasa satış değeri daha yüksek olan elektrikli otomobillerin daha yüksek oranlarda ÖTV zammı aldıklarını söylemek mümkündür.
Kısacası; elektrikli arabalara yönelik diğer vergiler gibi ÖTV zamları da araçların özelliklerine bakılarak belirli sınırlamalarda belirli oranlarla düzenlenir. Bu sebeple hangi araca ne kadar ÖTV zammı geldiği ise aracın değerine ve motoruna göre farklılık gösterir.