Elektrikli araba modellerinin yaygınlaşmaya başlamasıyla birçok marka birbirinden farklı özelliklerde eşsiz modeller tasarlamaya başlamıştır.
Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle birlikte teknolojik alanda yenilikler de her geçen gün artmaya devam etmektedir. Bu gelişmelerden birisi de elektrikli araç modelleridir. Elektrikli araçlar, enerjisini elektrikten alan ve dolayısıyla da yakıtlı araçlara göre daha tasarruflu olan araçlardır.
Yakıttan ciddi anlamda tasarruf eden elektrikli araçlar, bu sayede günümüzde yaygın olarak kullanılırken her geçen gün daha da fazla ilgi görmeye devam etmektedir. Sürücüler tarafından elektrikli araçlara olan ilginin artması aynı zamanda bu üretimde model ve teknik özelliklerin çeşitlendirilmesine ortam hazırlamıştır.
Elektrikli Araba Nedir?
Elektrikli Araba Nedir: Gelişen teknolojiyle birlikte çevreyi koruma bilincinin bir ürünü olarak ortaya çıkan elektrikli araba modelleri, çalışabilmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi elektrik motorundan alan araçlardır. Geleneksel yani benzin, LGP ve motorin gibi yakıt türleriyle çalışan araçların aksine elektrikli araçlar; evlerde ya da diğer yaşam alanlarında bulunan elektrikli araç istasyonu sayesinde elektrikli şarj olarak çalışır vaziyete gelmektedir.
Vites kullanımı olmayan dolayısıyla da otomatik özelliğe sahip olan elektrikli araçlar, bu özellikleri sayesinde yakıtla çalışan arabalara göre çok daha hızlı olurken aynı zamanda kullanımı da oldukça kolay olmaktadır.
Diğer bir tanımla elektrikli araba; tamamen elektrikle çalışan ve çalışır vaziyette olabilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaç duyan araçlardır. Ancak günümüzde elektrikli arabalara olan ilginin artmasıyla birlikte farklı modeller de üretilmeye başlanmıştır.
Elektrikli Araba Modelleri
Elektrikli araba modelleri, günümüzde Honda elektrikli araba ve Toyota elektrikli arabalar başta olmak üzere neredeyse tüm araba markalarının farklı özelliklerde ürettiği modeller arasında yer almaya başlamıştır. Genellikle iç tasarımı klasik arabalara benzeyen ancak 2 kişilik, 3 kişilik, 4 tekerlekli ya da 3 tekerlekli gibi farklı tasarımlarda üretilebilen full otomatik modellerdir.
Elektrikli arabaların çalışır vaziyete gelebilmesi için elektrik enerjisine ihtiyaçları vardır. %100 elektrikli olan araçlar; ev ve iş yeri gibi kişisel yaşam alanlarında olabileceği gibi aynı zamanda akaryakıt istasyonları ve AVM’ler gibi toplu yaşam alanlarında da bulunabilen elektrikli araç şarj istasyonları ile şarj olarak enerji ihtiyacını karşılamaktadır.
Günümüzün teknolojik modelleri olan elektrikli arabalara olan ilginin artması talepleri karşılayabilmek adına farklı özellikler ile de üretilmeye başlanmıştır. Örneğin; tam elektrikli modellerin yanı sıra günümüzde artık hem elektrikli hem benzinli olarak üretilen plug-in hibrit araçlar da bulunmaktadır.
Elektrikli Araba Markaları
Elektrikli arabaların büyük bir ilgi görmesi aynı zamanda bu modellerin çevreyi korumak adına büyük bir adım olması beraberinde neredeyse tüm araba markalarını harekete geçirmiştir. Bu sayede günümüzde neredeyse tüm araba markalarının elektrikli araba üretimi yaptığı söylemek mümkündür. Her markanın ürettiği elektrikli araba modellerinin gerek teknik özellikleri gerekse tasarım özellikleri farklı olduğundan bu konuda sürücüler için de geniş bir ürün skalası oluşmaya başlamıştır.
Elektrikli araba üretimi yapan markaların başında Renault, BMW, Hyundai elektrikli araba, Peugeot ve Seat gibi adını duyurmuş ve araba üretiminde başarısını kanıtlamış markalar gelmektedir. Araba markalarının her biri farklı özelliklerde üretimler yaparken bu çeşitliliğin içerisinde kişi sayısına göre dahi farklı modeller bulabilmek mümkün hale gelmiştir.
Elektrikli Araba Fiyatları
Elektrikli araba fiyatları, farklı fiyat bandında seyretmektedir. Elektrikli araç fiyatlarının değişkenlik göstermesinde birçok faktör etkilidir. 2. el fiyatları sıfır modellere göre daha uygun olmakla birlikte aynı zaman engelli raporu ile alımlarda ÖTV indirimi olduğundan sıfır elektrikli araç fiyatları çok daha fazla uygun hale gelmektedir.
Elektrikli arabaların iç tasarımı, kişi kapasitesi, tekerlek sayısı gibi özellikler fiyatlar üzerinde doğrudan etkilidir. Ayrıca taleplerin artmasıyla birlikte sadece elektrikle çalışan araçların yanı sıra hem elektrikli hem benzinli olan araçlar da üretime girmiştir. Bu gibi konular da fiyatların artmasına ortam hazırlamaktadır.
En Ucuz Elektrikli Araba
Günümüzde neredeyse tüm araba markalarının birden fazla ve farklı tasarımlara sahip olan elektrikli araba modelleri vardır. Dolayısıyla da birçok araba markasında her bütçeye göre sıfır ya da ikinci el en uygun elektrikli araba modeli bulmak mümkün hale gelmiştir.
Elektrikli arabaların satış fiyatlarını etkileyen birçok durum söz konusudur. Örneğin; galeriden satın alacağınız bir elektrikli araba fiyatı sahibinden satıldığında daha uygun fiyata gelebilmektedir. Günümüzün en bilinen ve en çok tercih edilen elektrikli araba modellerinin başında gelen Renault Zoe, en ucuz elektrikli arabaların başında gelmektedir. Bunun yanı sıra Tofaş, Dacia elektrikli araba ve MG markalarının da uygun fiyatlı modelleri bulunmaktadır.
Elektrikli Mini Araba
Mini elektrikli araba modelleri, genellikle iki kişilik modeller olmakla birlikte aynı zamanda 3 tekerlekli olarak da dizayn edilebilir modellerdir. 4 tekerlekli elektrikli arabalara göre motor ve beygir gücü daha düşük olduğundan aynı zamanda bu modellerin menzilinin de dar olduğunu söylemek mümkündür.
Aşırı hızlı gitmeyen elektrikli araba küçük modellerin harcadığı enerji de daha küçük olmakla birlikte iç aksamında kullanılan motor ve pil gibi parçalar da ona göre düşük kapasiteli olmaktadır. Ancak tüm bunlara karşın hem kullanımı ve sürüşü son derece hafif hem de park etmesi oldukça kolay modellerdir.
Elektrikli Araba Motoru
Elektrikli arabalar; elektrik motoru, pil, Invertör, elektrikli araç şarj istasyonu, şarj kablosu, kontrolör gibi parçalardan oluşmaktadır. Bu parçalar arasında elektrikli arabaların çalışır vaziyette olabilmesini sağlayan temel parça bileşeni ise elektrikli araba motorudur.
Elektrik arabalarda Kral elektrikli araba, RKS elektrikli araba ve benzeri gibi markaların motor parçaları kullanılmaktadır. Diş fırçası, meyve sıkacağı, çamaşır makinesi ve çamaşır kurutucu gibi birçok elektronik araçların temel parça bileşeni olan ve alternatif akım (AC) ile çalışan motorlar, elektrikli arabaların çalışır vaziyete gelebilmesi için olmazsa olmaz parçaların başında gelmektedir.
Elektrikli Araba Şarj İstasyonu
Elektrik şarj istasyonları, elektrikli arabaların şarj aleti görevi gören teknolojik sistemlerdir. Elektrikli araç şarj istasyonu modelleri, bireysel kullanıma uygun olarak üretilmekle birlikte aynı zamanda ticari amaçla kullanılabilecek elektrikli araç şarj istasyonları da üretilmektedir. Geniş ürün yelpazesine sahip olan Bolt Energy, farklı teknik özelliklerde güvenilir ve kaliteli elektrikli araç şarj istasyonu modelleri sunmaktadır.
Bolt Energy ürün skalası içerisinde sabit, taşınabilir ve hızlı şarj edebilen istasyon sistemleri yer almaktadır. Hızlı şarj istasyonu maliyeti çeşitli etkenlere göre değişebilmektedir. Eğer taşınabilir şarj istasyonu almak ve aracınızda istediğiniz her yere taşımak istiyorsanız o halde AC akımlı Juice Booster 2 Basic Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, Juice Booster 2 EV Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu, Juice Booster 2 TR Set Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modellerini ya da piyasanın ekonomik ürünü olan ve aynı zamanda yeni nesil elektrikli araç taşınabilir şarj istasyonu olan NRGKick Taşınabilir Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelini tercih edebilirsiniz.
Sabit, güvenilir ve aynı zamanda olumsuz hava koşullarına uygun modeller arasından tercih yapmak istiyorsanız AC akımlı olan Juice Charger Me Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve Vestel EVC04-AC22 22 kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri de çok rağbet gören ve memnuniyet oranı yüksek olan ürünlerdir.
Sabit ve taşınabilir elektrikli araç şarj istasyonu modellerinin yanı sıra aynı zamanda DC akımlı olan ve dolayısıyla da hızlı şarj etme özelliğine sahip olan ürünler de mevcuttur. Aracınızın teknik özelliklerine göre değişmekle birlikte ortalama 1 ila 4 saat gibi kısa bir sürede şarj edebilen Juice Ultra 150kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu ve Juice Ultra 300kW Elektrikli Araç Şarj İstasyonu modelleri teknik özellikleri ve güvenlik açısında aynı olmakla birlikte sadece şarj etme gücü farklılık gösteren hızlı şarj istasyonu modelleridir.
Elektrikli Araba Şarj Ücreti
Elektrikli araba şarj maliyeti her yıl EPDK tarafından yenilenmektedir. Genellikle dolar üzerinden belirlenen elektrikli araba dolum ücretleri, saatlik olarak hesaplanmaktadır. Halka açık yani ticari işletme olan elektrikli araç şarj istasyonlarında istasyonların teknik özelliklerine göre de değişmekle birlikte elektrikli araba şarj ücreti saatlik olarak 8 dolarak kadar çıkabilmektedir.
Elektrikli Araba Nasıl Şarj Edilir?
Elektrikli araçlar, alternatif akım ya da doğru akım ile çalışan elektrikli araç istasyonu ürünleri ile şark edilmektedir. AC (alternatif akım) tipi elektrikli araç istasyon modelleri ile DC (doğru akım) tipi elektrikli araç istasyonu modelleri arasında birtakım teknik özellik farkları vardır. En önemli farklılık ise DC tipi şarj ünitelerinin AC tipi şarj ünitelerine göre daha hızlı şarj ediyor olmasıdır.
Tesla elektrikli araba modelleri haricinde neredeyse tüm marka elektrikli araç modelleri, AC tipi elektrikli araç şarj istasyonları ile şarj olabilmektedir.
Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Fiyatları
Elektrikli araba şarj istasyonları, farklı teknik özellikleri ile üretilen dolayısıyla da geniş ürün yelpazesine sahip olan modellerdir. Bu modeller AC tipi ve DC tipi olmak üzere iki farklı şekilde üretilir. DC tipi şarj üniteleri, hızlı şarj istasyonları olarak bilinmekle birlikte şarj süresini aracın teknik özelliklerine göre farklılık göstermekle birlikte maksimum 4 saate kadar düşürebilmektedir.
Dolayısıyla da elektrikli araba şarj istasyonu fiyatları hakkında tek bir fiyat bandı vermek mümkün değildir. Söz konusu teknik özellikler, taşınabilir ya da sabit olması, priz sayısı ve akım tipi gibi özelliklere bağlı olarak elektrikli araç şarj istasyonu fiyatları da değişmektedir. Ürün skalası içerisinde ekonomik fiyatlı ve güvenilir olan birçok ürün mevcuttur.
Elektrikli Araba Şarj Aleti
Elektrikli arabalar elektrikli araç istasyonu ile şarj olarak yürür vaziyete gelmektedir. Elektrik şebekesinden daima AC akımlı elektrik gelir. Elektrikli araç şarj aletleri, şebekeden gelen AC akımlı elektrik enerjisini DC akımına dönüştürerek elektrik enerjisini elektrikli aracın pilinde depolar. Ayrıca şarj aletinin şarj oranını ayarlayarak voltajı kontrol etme özelliği de vardır.
Elektrikli Küçük Araba
Elektrikli araba modelleri, günümüz teknolojinin gelişmesiyle birlikte farklı model ölçülerde üretilmeye başlanmıştır. Büyük ve çok kişili elektrikli arabaların yanı sıra aynı zamanda birçok farklı özelliklerde küçük elektrikli araba modelleri de mevcuttur.
Ufak elektrikli araba denildiğinde ilk olarak akla Citröen AMI modeli gelmektedir. Kompakt ölçüleri ile yeni nesin mobilite çözümleri sunan Citröen AMI, %100 elektrikli bir araç olmakla birlikte aynı zamanda bir park alanının sadece yarısını kapsayacak kadar da küçük olmaktadır. Bu özellikleri sayesinde Citröen AMI ile hem zor manevraları dönmek hem de park etmek son derece kolay oluyor.
4 Tekerlekli Elektrikli Araba
Son zamanlarda 4 tekerlekli mini araba modelleri oldukça ilgi gören elektrikli araç modeli haline gelmiştir. 4 tekerlekli olmasına rağmen 1 ya da kişi kişinin sığabildiği modeller sayesinde park etmek son derece kolay hale gelirken aynı zamanda manevraları dönmek de kolay hale gelmektedir.
Günümüzde neredeyse bütün araba markaları tam elektrikli ya da hem elektrikli hem benzinli birçok farklı model üretimi yapmaktadır. Ancak 4 tekerlekli araba neredeyse tüm markalarda üretilse de mini elektrikli araba denildiğinde akla ilk Yuki elektrikli arabaları, Suzuki ve Kia elektrikli araba markaları gelmektedir.
Çin Elektrikli Araba
Çin’den elektrikli araba getirmek isteyenler için en merak edilen sorulardan birisi de Çin elektrikli araba markaları olmaktadır. Özellikle son zamanlarda Çin’in ürettiği Xpeng G9 elektrikli araç modelinin Tesla gibi iyi marka bir aracı tahtından indirdiği düşünüldüğünde Çin malı elektrikli arabaların oldukça kaliteli olduğunu söylemek de mümkündür.
En az Volvo elektrikli araba ve Mitsubishi kadar dayanıklı ve kaliteli elektrikli araba modellerini son dönemlerde meraklılarıyla buluşturan en iyi Çinli elektrikli araba üreticilerinin başında ise; BYD Auto, Xpeng, NIO, Leapmotor, Hozon, Skywell, BAIC ve Aiways gibi üreticiler gelmektedir.
Türkiye’de Satılan Elektrikli Araba
Kendi elektrikli araba markasını çıkararak üretimini yapmaya başlayan Türkiye, aynı zamanda birçok dünya markasının üretmiş olduğu elektrikli araç modellerinin de ülkemizde satışını yapmaktadır. Türkiye’de satılan elektrikli araba modellerinin arasında Audi elektrikli araba ve Porsche gibi pahalı otomobil markaları bulunurken aynı zamanda Renault, Citröen, BMW gibi markaların da çok sayıda farklı elektrikli araç modelleri yer almaktadır.
En Uzun Menzilli Elektrikli Araba
Elektrikli araba alacak olanların en çok dikkat ettiği önemli konulardan birisi de elektrikli araçların yaptığı menzil olmaktadır. Bu nedenle de konu ile alakalı özellikle en uzun menzilli elektrikli araba sıklıkla merak edilen ve araştırılan bir konudur.
Yapılan çalışmalar neticesinde Amerika Birleşik Devletleri Koruma Kurumu önderliğinde Lucid Motors tarafından üretilerek yollara düşen Lucid Air Dream markalı elektrikli arabanın en uzun menzile sahip model olduğu tescillenmiştir.
19 inç tekerlek modeline sahip olan Lucid Air Dream elektrikli araba, tam dolu şarj ile 836 km yol gidebilen bir elektrikli araba modelidir. Katettiği menzil ve dört çekişli olmasıyla oldukça iddialı olan Lucid Air Dream, benzer bir model olan ve uzun menzile sahip olduğu bilinen Tesla S Long Range modelini de sollamayı başardı.
İlk Elektrikli Araba
İlk elektrikli arabanın icadı ve üretimi 1835 yılına dayanmaktadır. Amerika’da bir Amerikalı bilim insanı olan Thomas Davenport tarafından icat edilen ilk elektrikli araba; iki elektromıknatıs, pivot ve pil ile çalışan sisteme sahip lokomotif özelliği taşıyordu. Aynı dönemde ilk elektrikli araba icadına dair İskoçya’da da çalışmalar yapılmıştır.
İskoçyalı bilim adamı Robert Anderson da elektrikli araba icadında bulunmuştur. Ancak Anderson’un kurduğu elektrikli araba sisteminde şarj olma özelliği bulunmadığından bu model, o dönemde günlük hayatta kullanılabilir konuma gelememiştir.
Tek Kişilik Elektrikli Araba
Hafif bir sürüş deneyimi sunan ve aynı zamanda da çevre dostu olan tek kişilik elektrikli araba modelleri, en çok merak edilen modeller arasında yer almaya başlamıştır. Taleplere kulak vererek bu konuda üretimlerine hız veren birçok otomobil üreticisi bulunduğundan birçok otomobil markasına ait tek kişilik elektrikli araba modeli bulmak da mümkün hale gelmeye başlamıştır.
Elektrikli araba üretiminde adeta çığır aşan bir otomobil üreticisi olan Renault, bu konuda beklentileri en üst seviyede karşılayacak bir tek kişilik elektrikli araba üreterek Renault elekrikli arabası olan Twizy modelini kullanıcılara sunmuştur. Ufak ve aynı zamanda çevre dostu bir ürün olarak iç tasarımı ve teknik özellikleri de beklentileri karşılayacak düzeyde olmaktadır.
Elektrikli tek kişilik araba
Elektrikli tek kişilik araba denildiğinde akla ilk gelen ve beklentileri en üst seviyede karşılayan Renault Twizy modeli gelmektedir. Kolay kullanımı ve ekonomik fiyatı ile dikkatleri üzerine çene Renault Twizy, full dolu batarya ile 100 km menzile sahip olmaktadır. İç tasarımındaki ekran sayesinde kalan menzili görmek mümkün olduğu gibi aynı zamanda özel tasarımı sayesinde son derece az kaplayan dolayısıyla da park olayını oldukça basite indirgeyen bir araçtır.
2 Kişilik Elektrikli Araba
2 kişilik elektrikli araba modelleri, tasarruf etmek isteyen ve çevre dostu olan çekirdek aileler tarafından sıklıkla tercih edilen modeller haline gelmiştir. Adından da anlaşılabileceği gibi tasarımında sadece iki kişinin oturabileceği bir dizayn bulunmaktadır. Bu tasarım sayesinde boyutları da oldukça küçük olan elektrikli 2 kişilik araba modelleri, kolay kullanım imkanının yanı sıra az yer kapladığından park sorununu da ortadan kaldırmaktadır.
Renault Zoe, Smart Elektrikli Araba, Yoyo elektrikli araba, Opel ve Zoop gibi otomobil üreticileri tarafından farklı modellerde iki kişilik elektrikli araba üretimi yapılmaktadır. Bu modellerin yanı sıra Citröen markasının üretmiş olduğu AMI modeli de günümüzde “kabinli scooter” olarak bilinen ve iki kişilik çok tercih edilen elektrikli araba modelleri arasında yer almaktadır.
3 Kişilik Elektrikli Araba
Arz ve talep doğrultusunda çok fazla üretimi gerçekleştirilen elektrikli araba modellerinden birisi de 3 kişilik elektrikli araba modelleridir. Tıpkı iki kişilik elektrikli araba modelleri gibi oldukça az yer kaplayan ve sürüşü kolay olan 3 kişilik modeller, birçok otomobil üreticisi tarafından üretilmektedir. Ancak bu konuda özellikle Regal markası beklentileri üst düzeyde karşılayacak 3 kişilik elektrikli araba modeli üreten üreticilerin başında gelmektedir.
4 Kişilik Elektrikli Araba
4 kişilik elektrikli araba en çok tercih edilen modellerdir. Hem yeterli kişi kapasitesi hem de kolay kullanımı ve çevre dostu modeller olması sebebi ile birçok üreticinin de birden fazla modelde ürettiği elektrikli araba tasarımlarıdır.
Renault, Audi, Porsche gibi büyük dünya markalarına ek olarak Skoda ve Fiat elektrikli araba gibi markalar da 4 kişilik elektrikli araba üretiminde kendisini kanıtlamış ve başarılı modeller üretmiş otomobil üreticileri arasında yer almaktadır.
3 Tekerlekli Elektrikli Araba
Elektrikli 3 tekerlekli araba modelleri, genellikle 3 tekerlekli bisiklet olarak bilinse de aksine bir elektrikli arabanın sahip olduğu tün teknik özelliklere sahip olan araçlardır. 3 tekerlekli ve haliyle de küçük boyutlarda olması hem kullanımının hem de park etmesinin daha kolay hale gelmesini sağlamıştır.
3 tekerlekli elektrikli araba denildiğinde akla ilk olarak Regal Raptor elektrikli araba ve Volta modelleri gelmektedir. Boyutlarına ve ekonomik fiyatlarına göre beklentileri karşılayan tasarımlara sahip bu modeller, aynı zamanda çevre dostu ve yer kaplamayan ulaşım araçları haline gelmiştir.
Elektrikli Araba Batarya Fiyatları
Elektrikli araba modelleri, klasik araçlardan farklı olarak elektrik enerjisi ile çalışan bu nedenle de içerisinde yakıt deposu yerine elektrikli araba bataryası olan modellerdir. Bununla birlikte klasik araçlarda yakıt deposu değişimi yapılmazken elektrikli araçlarda birçok nedene bağlı olarak zaman zaman elektrikli araba batarya değişimi gerekli hale gelmektedir.
Modern elektrikli araba modelleri, ortalama olarak tam anlamıyla 2010’lu yıllarda piyasaya sürülmüştür. Bu dönemlerde elektrikli araba batarya fiyatları kW/s birim üzerinden hesaplandığında ortalama bin dolar civarındaydı.
2020’li yıllarda elektrikli araba kullanımının giderek yaygınlaşması, üretim teknolojilerinin gelişmesi ve hatta üretimde kullanılan ham maddelerin daha da artması gibi nedenlerle elektrikli araba batarya fiyatları bin dolar gibi büyük bir meblağdan 150 dolara kadar düşüş göstermiştir. Günümüzde ise her elektrikli araba modeline göre farklılık gösterse de ortalama olarak bir elektrikli araba bataryası maliyeti 9 bin dolar civarına kadar inmiş durumdadır.
Elektrikli Araba Kaç Km Gider?
Elektrikli araba menzili aynı zamanda bir elektrikli arabanın gidebileceği en uzun yol mesafesini ifade etmektedir. Öncelikle şunu söylemek gerekir ki; klasik benzin, gaz ya da motorin gibi yakıtlarla çalışan araçlara göre elektrikli araba modellerinin dolu bir batarya ile kat edeceği yol mesafesi daha düşük olmaktadır. Ancak bu mesafe her elektrikli arabanın modeline ve pil özelliklerine göre farklılık gösterebilir.
Genel olarak elektrikli arabaların birçoğunun kat edebileceği en uzun km mesafesi 400 km civarında olmaktadır. Ancak pil kapasitesi daha yüksek olan elektrikli arabaların gideceği km mesafesinin daha uzun olabileceğini söylemek mümkündür.
Elektrikli Araba Vergisi
Klasik araç kullanıcılarının olduğu gibi elektrikli araba kullanıcılarının da ödemesi gereken belirli oranlar dahilinde vergiler mevcuttur. Bu doğrultusunda elektrikli araba ötv, MTV gibi vergilere tabii tutulan ulaşım araçları arasında yer almaktadır. Ancak tüm dünya genelinde çevreyi korumak adına elektrikli arabalara teşvik etme amacıyla devlet desteği adı altında indirim uygulamaları da yapılmaktadır. Bu uygulamaların henüz Türkiye’de olduğu bilinmese de yakın zamanda Türkiye’de de indirim ve teşvik uygulamalarının yapılması bekleniyor.
Klasik araçlar ile kıyaslandığında elektrikli araba modelleri, elektrik enerjisiyle çalıştığından çevreye verdiği zarar da yok denecek kadar azdır. Bu nedenle de klasik araçlara göre elektrikli arabalardan alınan ÖTV oranları daha düşük olmaktadır. Ancak şöyle bir durum var ki; bu oranlar elektrikli arabaların motor gücüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Buna göre özellikle motor gücü 120 kW ve üstü olan elektrikli araçlardan alınan KDV ve vergilerde de artış görülmektedir.
Elektrikli Araba Dönüşüm Kiti
Elektrikli araba modellerinin geleneksel araçlara göre daha çevreci ve dolayısıyla da çevreye zararı yok denecek kadar azdır. Aynı zamanda yakıt tasarrufunda da son derece ekonomik araçlardır. Bu gibi sebeplerden dolayı geleneksel araç sahibi olan kullanıcılar da elektrikli araba dönüşümü yoluna gitmeye başlamıştır.
Geleneksel yakıtla çalışan araçların elektrikli arabaya dönüştürülebilmesi için elektrikli araba dönüşüm kiti kullanılmaktadır. Dönüşüm kiti, geleneksel araçların içten yanmalı motoruna monte edilerek araçların elektrikle çalışmasını sağlar. Elbette bu yöntemin fabrikadan elektrikli araç olarak çıkan araçlar kadar verimli olduğunu söylemek mümkün değildir. Ancak bir nevi benzinli arabaya takılan LPG tipi olarak düşünüldüğünde yakıt tasarrufu sağlayan ve aynı zamanda aracın çevreye verdiği zararı minimum seviyeye indiren bir ürün olduğunu söylemek mümkündür.
Elektrikli Araba kaç Saatte Şarj Olur?
Elektrikli araba şarj süresi, öncelikle arabanın şarj edileceği istasyonun özelliklerine göre farklılık göstermektedir. Günümüzde farklı teknik özelliklerde üretilmiş olan elektrikli otomobil şarj istasyonları vardır. Bu istasyonlardan birisi de hızlı şarj istasyonları olmaktadır. Elektrikli araba şarj istasyonlarının şarj etme gücü yavaş, orta ve hızlı olarak sıralanabilir.
Yavaş olarak nitelendirilen şarj istasyonları 3 kW civarında şarj gücüne sahiptir. Özellikle araçlarını gece şarj etmek isteyenlerin tercih ettiği bu istasyonların şarj etme süresi ise ortalama 10 saattir. Kamuya açık alanlarda, otoparklarda ya da marketlerde ise genellikle orta hızda olan şarj gücü maksimum 22kW, şarj süresi 3 ila 4 saat arasında olan elektrikli araba şarj istasyonları kullanılır.
Hızlı şarj istasyonları ise 43kW gibi yüksek bir şarj gücüne sahiptir. Ev tipi şarja da uygun olan hızlı şarj istasyonları 1 saat gibi kısa bir sürede bir elektrikli aracın bataryasını full şekilde doldurabilmektedir.
Elektrikli Araba Ne Kadar Yakar?
Çevre dostu ve ekonomik araçlar olarak bilinen elektrikli araba modelleri, her koşulda geleneksel yakıtlı araçlara göre daha az yakan modellerdir. Standart bir motor gücüne sahip elektrikli araba düz bir yolda ve 100 kilometre gibi bir hızda ortalama 17 kWh gibi bir enerji harcamaktadır. Aynı koşullarda geleneksel yakıtlı arabanın ise tükettiği yakıt miktarı ortalama 6 litre civarındadır.
En İyi Elektrikli Araba
Günümüzde neredeyse tüm araba markaları kendi isim ve logolarını taşıyan elektrikli araba üretimi yapmaktadır. Ancak her markanın birden fazla modeli olmasıyla birlikte her marka ve model elektrikli arabanın da gerek menzil gerek yaktığı enerji gibi birçok teknik özelliği farklılık göstermektedir. Bu özellikler doğrultusunda da her elektrikli araba modelinin beklentileri karşılama düzey farklılık göstermektedir.
Elektrikli araba üretimi yapan sayısız firma arasında başta Volkswagen (VW) olmak üzere Nissan ve Ford elektrikli arabaları gibi firmalar yer almaktadır. Bu üreticilerin piyasaya sürdüğü elektrikli araba modelleri, genellikle menzili ve şarj süresi uzun, iç tasarımı ideal olan modellerdir.
Elektrikli Araba Akü Fiyatları
Elektrikli arabalar için en önemli parça bileşenlerinin başında akü gelmektedir. Akü, elektrikli arabaların enerji deposudur. Haliyle son derece önemlidir. Zaman zaman elektrikli arabalarda akü değişimi gerekli olduğundan elektrikli araba akü fiyatları da merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Elektrikli araba akü fiyatları, elektrikli arabaların piyasaya yeni sürüldüğü dönemlerde bin dolar gibi fahiş fiyatlara dayanıyordu. Ancak günümüzde teknolojinin gelişmesiyle hammadde sorununun ortadan kalması akü fiyatlarının da büyük oranda düşürülmesine ortam hazırlamıştır. Her elektrikli arabanın akü modeli ve teknik özellikleri farklı olduğundan burada tüm elektrikli araba modelleri için tek bir akü fiyat vermek mümkün olmamaktadır.
Elektrikli Araba Motoru Fiyatları
Elektrikli araba modellerinin elektrik enerjisini kullanarak çalışabilmesi için temel parça bileşenlerinden birisi de elektrikli araba motorudur. Elektrikli araba motoru modelleri, elektrikli araçların teknik özelliklerine göre farklı şekillerde üretilebilmektedir. Dolayısıyla da farklı güce sahip olan motor modelleri vardır.
Elektrikli araba motoru modellerinin farklı güce sahip olması sebebiyle fiyatları da aynı oranda değişkenlik göstermektedir. Günümüzde Kuba Motor firması başta olmak üzere birçok firma elektrikli araba motor üretimi yapmaktadır. Her motorun gücüne ve her markanın ürünlerine göre fiyatların da değişmesi muhtemeldir.
Yerli Elektrikli Araba
Dünya genelinde birçok ülke kendi adını taşıyan elektrikli araba üretimi yaparken Türkiye’de bu serüvene katılarak kendi elektrikli arabasını üreterek piyasaya sürmeyi başarmış bir ülke haline gelmiştir. DMA modelinin yanı sıra son zamanlarda en çok yankı uyandıran yerli elektrikli araba modeli TOGG olmaktadır.
Türkiye’nin %100 elektrikle çalışan yerli arabası Togg hem tasarı hem de teknik özellikleriyle büyük beğeni toplayan bir yerli elektrikli arabadır. SUV ve Sedan olmak üzere 200 ve 400 beygir olarak üretilen Togg, aynı zamanda diğer elektrikli araba modellerine kıyasla daha hızlı şarj olma özelliğine sahiptir. 30 dakika gibi kısa bir sürede %80 oranında şarj dolumu yapan Togg, sahip olduğu akıllı teknolojisi sayesinde elektrikli araba kullanıcılarının ilk günden dikkatini çekmeye başlamıştır.
Elektrikli Araba Kiralama
Günümüzde araç kiralama hizmetleri yaygın bir şekilde ilgi görürken bu sektöre son zamanlarda elektrikli araba kullanımının artmasıyla birlikte elektrikli arabalar da dahil olmaya başlamıştır. Birçok araç kiralama firması, yakıtla çalışan geleneksel araç modellerinin yanı sıra artık ücreti karşılığında elektrikli araba kiralama hizmetleri de sunmaktadır.
1000 Km Giden Elektrikli Araba
Elektrikli arabaların geleneksel yakıtla çalışan arabalara göre tam dolu şarj ile daha kısa mesafe yaptıkları bilinmektedir. Ancak üretim teknolojisinin gelişmesi, hammaddenin artmasıyla birlikte artık birçok araba üreticisi daha uzun menzile sahip elektrikli araba modelleri üretebilmektedir.
Elektrikli arabalar için 1000 km menzil son derece yüksek bir sürüş mesafesidir. Alman araba üreticisi olan Mercedes Benz ise bunu başararak tam dolu şarj ile 1000 km menzile sahip olan VISION EQXX adında elektrikli araba üretmeyi başarmıştır. Aynı zamanda Huawei otomobil üreticisinin de 1000 km menzile sahip elektrikli araba modeli bulunmaktadır.
Elektrikli Araba Evde Şarj Edilir mi?
Elektrikli araba, elektrikli araç şarj istasyonu ile şarj edilmektedir. Günümüz teknolojisinin gelişmesiyle birlikte elektrikli arabaların temel ihtiyacı olan elektrikli araç şarj üniteleri de ev prizlerinde kullanıma uygun şekilde üretilmektedir.
Elektrikli arabanızı evinizin bahçesinden ya da otoparkınızda şarj etmek için bireysel kullanıma uygun elektrikli araç şarj istasyonu modellerinden faydalanarak arabanızı evinizde şarj edebilirsiniz.
Elektrikli Araba İstasyonu
Elektrikli araç şarj istasyonu modelleri günümüzde oldukça çeşitlidir. Öyle ki; Vestel ve Juice başta olmak üzere birçok markanın kendi adı altında elektrikli araç şarj istasyonu üretimi yapması çeşitliliğin daha da artmasına ortam hazırlamıştır.
Üretilen elektrikli araba istasyonu modelleri, bireysel kullanıma uygun olduğu gibi aynı zamanda bu ürünler arasında ticari olarak tıpkı akaryakıt istasyonları gibi birden çok aracın şarj edilebilmesine imkan sağlayan modelleri de içinde barındırmaktadır.
Elektrikli Araba Çalışma Prensibi
Elektrikli araba modellerinin çalışma prensibi, elektrik enerjisinin hareket enerjisine çevrilmesi üzerine kuruludur. İlk olarak elektrikli araba bir elektrikli araç istasyonuna bağlanır ve elektrik enerjisi ile şarj olur, şebekeden alınan elektrik enerjisi arabanın bataryasına doldurulur ve böylece araç çalışmak için gerekli enerjiye sahip hale gelir.
Daha sonrasında elektrikli arabanın çalışması için gaza bastığınızda bataryada bulunan elektrik enerjisi, elektrik motoruna aktarılır. Elektrik motoru ise aldığı elektrik enerjisi sayesinde tekerleklerin dönerek aracın yürür vaziyete gelmesini sağlar.
Elektrikli Araba Batarya Ömrü
Elektrikli arabaların bataryaları bir nevi telefon bataryaları ile aynı işlevi gören ürünlerdir. Nasıl ki telefon bataryaları telefonların çalışmasını sağlıyor ve elektrik ihtiyacını karşılıyor ise aynı şekilde elektrikli araba bataryaları da elektrikli arabaların şarj ihtiyacını karşılayan önemli bir parçadır.
Elektrikli araba batarya ömrü, bataryanın üretildiği malzemeye ve bataryanın kullanım oranına göre değişen bir durumdur. Bu konuda birçok araştırma ve gözlem yapılmıştır. Bu araştırmalar neticesinde elektrikli araba bataryalarının 20 yıla kadar kullanılabileceği saptanmıştır. Ancak neredeyse tüm otomobil üreticileri iyi bir performans ve aracın güvenliği için 8-10 yıl arasında değişmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
En Hızlı Elektrikli Araba
Elektrikli araç şarj süresi hızlı olmasının yanı sıra aynı zamanda hızı da yüksek olan elektrikli araba modellerinin sayısı çok fazla olmasa da bu konuda adeta çığır aşmış olan otomobil üreticileri ve elektrikli araba modelleri vardır.
DS model elektrikli araba modelinin yanı sıra aynı zamanda kısa bir süre önce üretimi gerçekleştirilmiş ve aynı zamanda %100 elektrikli olan Tesla Roadster, 2 saniye gibi bir sürede 100 km hıza ulaşan bir model olarak 400 km/s maksimum hıza çıkabilmektedir.
Elektrikli Araba ile İlgili Kullanıcıların Diğer Merak Ettiği Sorular ve Cevapları
Elektrikli araba modelleri, çevre dostu olmakla birlikte aynı zamanda ciddi oranda yakıt tasarrufu sağlayan ve tasarım özellikleri ile beklentileri karşılayan modellerdir. Bu nedenle de elektrikli araba alacak olanların ve kullanıcıların merak ettiği birçok konu vardır. İşte elektrikli araba meraklılarının merak ettiği diğer sorular ve cevapları!
Elektrikli Araba 100 Km’de Ne Kadar Yakar?
Yapılan çalışmalar elektrikli otomobil modellerinin, düz yol üzerinde ortalama 100 km/s hızla giderken 17kWh civarında enerji harcadığını göstermiştir.
Elektrikli Araba Ehliyet İster mi?
Elektrikli arabalar da tıpkı fosil yakıtlarla çalışan klasik arabalarla aynı sisteme sahip olmakla birlikte tek fark enerji kullanımıdır. Bu nedenle de ehliyetsiz elektrikli araba kullanmak cezaya tabiidir.
Elektrikli Araba Batarya Ömrü Ne Kadar?
Elektrikli araba batarya ömrü bataryanın malzemesine ve kullanım sıklığına göre değişse de ortalama olarak 8 ila 10 yıl kadardır.
Elektrikli Araba Ne Kadar Yakıyor?
Standart özelliklerdeki bir elektrikli araba düz yolda ortalama 17 kWh enerji harcarken aynı koşullarda olan fosil yakıtlı binek aracın harcadığı yakıt 6 litre civarında olur.
Elektrikli Araba Kaça Doluyor?
Elektrikli araç şarj istasyonu ücreti genellikle saat üzerinden dolar ile fiyatlandırılır. Aracınızın şarj olduğu saat birim fiyat ile çarpılarak ödeyeceğiniz fiyat belirlenir.
Elektrikli Araba Km Ne Kadar Yakar?
Düz yol üzerinde hiç durmadan 100 km/s hızla giden bir elektrikli araba, kilometrede 18 kWh enerji yakar.
Elektrikli Araba Nasıl Çalışır?
Elektrikli araçlar, şarj istasyonlarında şarj edilir. Bataryaya dolan elektrik enerjisi gaz pedalına basıldığında motora gönderilerek aracın çalışmasını sağlar.
Elektrikli Araba Kaç Volt ile Şarj Edilir?
Elektrikli arabaların şarj sırasında bir dönüştürücüye gerek duyulmaz. Genellikle 240 Volt değerindeki fişler şarj için yeterli olmaktadır.
Elektrikli Araba Kaç Dakikada Şarj Olur?
Elektrikli araç şarj süresi, şarj istasyonunun şarj gücüne ve aracın batarya kapasitesine göre değişkenlik gösterir.
Elektrikli Araba Nasıl Şarj Olur?
Elektrikli araç, şarj kablosu ile şarj ünitesine bağlanarak şarj edilmektedir. Günümüzde kullanılan şarj üniteleri genellikle ev tipi prizlerine takılabilen ürünlerdir.
Elektrikli Araba Ne Kadar Sürede Şarj Olur?
Elektrikli arabanızın batarya özellikleri, şarj ettiğiniz elektrikli araç şarj istasyonunun AC akım ya da DC akım özelliği ve şarj gücü şarj süresinin kısalmasına ya da uzamasına neden olur.
Elektrikli Araba Pil Ömrü Ne Kadar?
Yapılan çalışmalar elektrikli araba pillerinin 20 yıla kadar kullanılabileceğini gösterse de birçok otomobil üreticisi 8-10 yıl arası garanti vermektedir.
Elektrikli Araba Pil Fiyatı Ne Kadar?
Elektrikli araba pil fiyatı, pilin üretiminde kullanılan malzemesine ve kapasitesine göre değiştiğinden her elektrikli araba pil modeli için tek bir fiyat vermek mümkün değildir.
Tesla Elektrikli Araba Kaç Km Gider?
Tesla elektrikli araç modelleri, genellikle menzili yüksek olan modeller olmak üzere Tesla’nın en düşük menzilli arabası 420 km/s, en yüksek menzilli aracı ise 1000 km/s hızla gitmektedir.
Elektrikli Araba Kaç Km Yapar?
Elektrikli arabaların model ve özelliklerine göre yaptıkları kilometre değeri de 150 ila 600 km arasında değişken özelliğe sahiptir.
Elektrikli Araba Kaç TL Yakar?
Enerji Piyasası Denetleme Kurumu’nun açıkladığı verilere göre elektrikli arabalar, 5 kWh’a kadar tüketimlerde 1,5 TL civarında yakarken 5 kWh ve üzeri tüketimlerde bu rakam 2,5 TL’ye çıkmaktadır.
Elektrikli Araba Alınır mı?
Elektrikli araba modelleri, fosil yakıtla çalışan arabalar kadar hızlı olmasa da hem çevre dostu hem de ekonomik olması sebebiyle alınabilir araba modelleridir.
Elektrikli Araba Şanzıman Var mı?
Elektrikli arabalar, elektrik motorları ile çalıştığından şanzımana ihtiyaç duymadığından elektrikli arabalarda şanzıman bulunmaz,
Elektrikli Araba Şarj İstasyonu Nerede?
Elektrikli araba şarj istasyonu, elektrikli arabaların kullanımının yaygınlaşması ile neredeyse tüm illerde ve hatta birçok ilçede bulunmaktadır.
Hybrid ile Elektrikli Araba Arasındaki Fark
Hibrit ile elektrikli araba arasındaki tek fark motor ve çalışma sistemidir. Hibrit araçlar hem benzin hem de elektrikle çalışan araçlar olduğundan içten yanmalı motora sahiptir. Ancak %100 elektrikli olan araçlarda içten yanmalı motor yoktur.
Elektrikli Araba Fiyatları Ne Kadar?
Elektrikli araba fiyatları; kişi kapasitesine, menziline, tasarım özelliklerine ve teknik özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.