Elektrikli otomobil modelleri, çevre dostu ve düşük emisyonlu araçlar olduğundan son dönemlerin en ilgi gören araçları haline gelmiştir.
Elektrikli araba,teknolojinin ve üretim sanayisinin gelişmesiyle birlikte günümüzün en devasa icatlarından birisidir. Benzin ya da motorin ile çalışan araçların tam aksine elektrik enerjisi ile çalışan ve elektrik şarj istasyonları ile şarj edilebilen elektrikli araçlar, bu sayede hem yakıt tasarrufu sağlarken hem de düşük emisyonlu olmaları sayesinde atmosfere yok denecek kadar az oranda karbon salınımı yaptıklarından oldukça çevreci araçlar olarak bilinir.
Elektrikli Otomobil Nedir?
Elektrikli araç, çalışabilmek için enerji ihtiyacını elektrik enerjisinden karşılayan taşıt modeli olduğundan yakıtla çalışan araçlar gibi çalışmak için herhangi bir yakıt türüne ihtiyaç duymaz. Bu nedenle de içlerinde yakıt deposu yerine batarya sistemi yer alır.
Çevre dostu taşıtlar olan elektrikli otomobil modelleri, ayrıca çevrede oldukça az oranda karbon salınımı yaptıkları için yüksek ilgi görmeye başlamışlardır. Ayrıca klasik içten yanmalı ve yakıtlı araçlara kıyasla daha hafif modeller olduğundan sürüş keyfi de oldukça yüksektir. Bununla birlikte yine klasik araç modelleri ile kıyaslandığında bakım ve onarım ihtiyaçları yok denecek kadar azdır.
Elektrikli Otomobil Nasıl Çalışır?
Elektrikli otomobil, elektrik motoru ve batarya sistemi ile çalışır. Şarj sırasında aracın ihtiyaç duyduğu elektrik enerjisi arasında bataryasına dolar. Gaza basıldığı ana bataryadaki elektrik enerjisi motora gönderilir ve araç çalışır vaziyete gelir. Her şarj bitiminde özel teknolojik sistemler olan şarj istasyınları sayesinde tekrar şarj edilir.
Elektrikli otomobil modelleri, vitessizdir ve hem vitessiz olmaları hem de içlerinde elektrik motoru olması hızın ayarlanmasında da etkilidir. Elektrikli otomobil modellerinin hız oranı ile motor gücü ve araçtaki batarya sistemi ile doğru orantılıdır. Ayrıca içlerinde bulunan elektrik motorların çok daha az sayıda bileşenden meydana gelmesi bu araç modellerinin bakım ihtiyacını da minimuma indirmiştir.
Elektrikli Otomobil Modelleri
Elektrikli otomobil modelleri, farklı araba markaları tarafından üretildiğinden bu alanda çeşitlilik de oldukça fazladır. Elektrikli araba denildiğinde özellikle Tesla, Chevrolet, Nissan ve BMW markaları en popüler markalar olmakla birlikte neredeyse aklınıza gelen tüm araba markaları elektrikli otomobil üretimi yapmaktadır.
İlk elektrikli araba üreten öncü markaların başında Tesla gelir. Tesla Model S, Tesla Model 3 ve Tesla Model X elektrikli otomobil modelleri markanın sevilen modelleridir. Aynı zamanda General Motors şirketinin altında oluşan bir marka olan Chevrolet, Japon kökenli otomobil üreticisi olan Nissan ve bir Alman markası olan BMW elektrikli arabaları da kullanıcıların ilgi gösterdiği birçok elektrikli araba modelini piyasaya sürmüş öncü markalardır.
Elektrikli Otomobil Özellikleri
Elektrikli otomobil özellikleri, modellere göre farklılık göstermekle birlikte her elektrikli otomobil için ortak olan özellikler de vardır.
– Öncelikle elektrikli otomobillerde en önemli elektrikli otomobil parçaları başında elektrik motoru gelir. Bu araçlar, klasik arabalarda bulunan içten yanmalı motorlarla değil aksine elektrik motoru ile çalışırlar.
– Elektrikli arabalarda elektrik enerjisinin depolanmasını sağlayan batarya sistemi mevcuttur. Bu sistem sayesinde elektrikli araçlar AC tipi normal şarj istasyonları ile ya da DC tipi hızlı şarj istasyonları ile defalarca şarj edilebilir. Bununla birlikte hızlı şarj istasyonlarında şarj edilen elektrikli araç şarj süresi daha kısadır. Ancak, hızlı şarj istasyonu maliyeti diğer modellere göre farklılık gösterebilir.
– Elektrikli arabalarda bulunan elektrik motorları, araç çalıştığı anda hızı otomatik ayarlayabildiği için vites değişikliğine ihtiyaç duyulmayacağından vites kutusu yoktur.
– Her elektrikli arabanın yapabileceği hız farklıdır. Bu oran aracın motor gücüne, şarjına ve batarya özelliklerine göre değişse de genel olarak normal araçlara göre daha hafif ve atik olduğunu söylemek mümkündür.
– Elektrikli araçların emisyon oranı yok denecek kadar azdır. Bu nedenle de son derece çevreci modellerdir.
– Klasik araç modellerine göre elektrikli araçların bakım ve onarım ihtiyaçları son derece az olduğundan normal otomobillere kıyasla maliyetleri de oldukça düşüktür.
Elektrikli Otomobil Fiyatları
Satılık elektrikli otomobil fiyatları, farklı faktörlere göre değişkenlik gösterdiğinden Türkiye’de satılan elektrikli otomobil fiyatları da farklı bantlarda seyreder. Bu değişken faktörlerin başında marka ve model faktörü gelir. Her markanın modelleri arasında fiyat farklılıklar olabileceği gibi bir markanın ürettiği modeller arasında da özelliklerine bağlı olarak fiyat değişiklikleri görmek mümkündür.
Elektrikli arabaların motor gücü fiyatları doğrudan etkileyen önemli faktörlerden bir diğeridir. Yüksek güçlü motora sahip bir model, küçük motorlu modellere göre daha yüksek fiyatlardan alıcılarına sunulabilir. Ayrıca aracın sahip olduğu batarya sisteminin kapasite ve kullanım ömrü gibi hususlar da belirleyici faktörler arasındadır.
Satın alacağınız elektrikli araba modelinin ikinci el ya da sıfır olması, sahibinden ya da oto galeriden satılık olması da fiyatları değiştirebilir. 2 el elektrikli otomobil fiyatları, sıfır elektrikli otomobillere göre daha uygun fiyatlı olurken diğer yandan sahibinden satın alacağınız arabanın fiyatı da oto galeriye göre çok daha uygun olacaktır.
Türkiye’ de Satılan Elektrikli Otomobiller
Türkiye’de birçok farklı markanın üretmiş olduğu çeşitli model ve özelliklerdeki elektrikli otomobillerini bulmak mümkündür. Özellikle;
– Fransa markası olan Renault markasının Renault Zoe ve Renault Fluence Z.E. modelleri,
– Başarılı bir Japon araba markası olan Nissan’ın Nissan Leaf ve Nissan e-NV200-Evalia modelleri,
– Güney Kore araba markası olan Hyundai’nin Hyundai Kona Electric ve Hyundai Ioniq Electric modelleri,
– Alman markası olan Volkswagen markasının Volkswagen e-Golf ve Volkswagen ID.3 modelleri Türkiye’de en çok ilgi gören modellerin başında gelir. Bu marka ve modellerin yanı sıra Citröen elektrikli araba, Tofaş, Fiat, Honda ve BMW gibi markaların elektrikli otomobil modelleri de Türkiye’de satışa sunulmaktadır.
Çin Malı Elektrikli Otomobil Fiyatları
Çin malı elektrikli otomobil fiyatları, günümüzde en çok merak edilen önemli konulardan birisidir. Zira Türkiye’de de Çin malı modeller ve bu modellere dair gayet olumlu olan yorumlar oldukça fazladır. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; modellerin özelliklerine göre aynı oranda fiyatlar da değişebilir özelliğe sahiptir.
Çin merkezli üretilen ve dolayısıyla da Çin malı olan onlarca elektrikli araç modeli vardır ve bu elektrikli araçların her birisi farklı teknik özelliklere sahiptir. Dolayısıyla da bu özellikler doğrultusunda her modelin fiyatı da farklıdır.
Elektrikli Otomobil Şarj İstasyonları
Elektrikli araç şarj istasyonu, elektrikli araçların şarj edilerek çalışır vaziyete gelmesini sağlayan ve bunun için de gerekli elektrikli akımını elektrikli araca gönderen teknolojik sistemdir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte günümüzde elektrikli araçlar için farklı model ve özelliklerde çeşitli elektrikli araçlar için şarj istasyonları üretilmeye başlanmıştır.
Elektrikli araç şarj istasyonları içerisinde şarj cihazı ve şarj kablosu vardır. Ev ya da sanayi tipi fark etmeksizin tüm prizlerde çalışabilen şarj cihazını prize takarak aracınızı şarj istasyonuna bağladığınız anda şarj kablosu ile istasyondaki elektrik akımı aracınızın batarya sistemine gönderilerek elektrik enerjisinin depolanmasını sağlar. Bu sayede elektrikli aracınız kullanıma hazır hale gelir.
Elektrikli Otomobil ÖTV
Elektrikli otomobil vergisi ödeyecek olan kullanıcıların ödemesi gereken vergilerden birisi de ÖTV olmaktadır. Her elektrikli otomobilin özelliklerine göre ödenecek olan ÖTV vergisi de farklı oran ile hesaplanır.
Ancak yapılan son güncellemeye göre 160 kWh ve altı olan, matrahı ise 70b Bin TL’yi geçmeyen elektrikli araçlar için ödenmesi gereken Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) daha indirimli hale getirilmiştir.
Elektrikli Otomobil Motoru
Elektrikli otomobil modellerini, normal araçlardan ayıran en önemli özellik elektrikli motor ile çalışıyor olmalarıdır. Her elektrikli araç modelinde kullanılan elektrik motorunun teknik özellikleri farklılık gösterebilir. Bu farklılıklar aynı zamanda elektrikli araçların da teknik özelliklerini belirler.
Elektrikli otomobil motorunun en önemli özelliklerinin başında gücü gelir. Bir elektrik motorunun torku ve hızı ne kadar yüksekse aracın sahip olabileceği hız gücü de aynı oranda yüksek olur. Farklı boyutlarda üretilebilen elektrik motorları, elektrikli araçların seyir halindeyken hızını da otomatik olarak ayarlayabilme özelliğine sahiptir. Ayrıca normal arabalarda bulunan içten yanmalı motorlara kıyasla bakım ve onarım ihtiyaçları daha az olduğundan maliyetleri oldukça düşüktür.
En Ucuz Elektrikli Otomobil
Elektrikli araç fiyatları, yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi farklı değişkenler doğrultusunda farklılık gösterebilir. Özellikle marka ve model başta olmak üzere araçların teknik özellikleri, batarya özellikler, üretildiği bölge ve satış yapılan bölge gibi tüm faktörler fiyatlar üzerinde doğrudan etki gösterir. Bu sebepten ötürü en uygun elektrikli otomobil arayışındayken aynı zamanda araçların bu özelliklerinin de mutlaka kıyaslanması doğru bir tercih açısından son derece önemlidir.
En ucuz elektrikli otomobil tercihi yaparken önceliği fiyata değil tercih edeceğiniz aracın teknik özelliklerine vermelisiniz. Çünkü elektrikli araçların performansı ve özellikleri arttıkça fiyatları da artacaktır. Dolayısıyla da siz tercih edeceğiniz en uygun fiyatlı elektrikli arabanın özelliklerinin beklentilerinizi karşılayabileceğinden emin olmalısınız.
Elektrikli Otomobil Markaları
Elektrikli otomobil markaları denildiğinde birçok marka saymak mümkündür. Özellikle elektrikli araçların her geçen gün daha da fazla ilgi görmesi ve gelecekte bu araçların kullanımının fazlasıyla artacağı öngörüsü ile neredeyse tüm araba markaları kendi bünyelerinde ve kendi imzalarını taşıyan elektrikli araba üretimi yapmaktadır.
Elektrikli araba markaları denildiğinde akla ilk olarak BMW, Volkswagen, Mercedes, Ford ve Citröen gibi en bilinen markalar gelmektedir. Ancak Regal, Opel, Dyson, Proton, Skoda, Honda, Hünkar, Sony, Stmax, Alphan Manas, Vestel gibi markalar ile Porsche Taycan 4s, Yuki Tria modelleri de son dönemlerde oldukça ilgi çeken marka ve modeller arasında yer almaya başlamıştır.
Elektrikli Otomobil Dönüşüm Kiti
Elektrikli otomobil dönüşüm kiti, elektrikle çalışan otomobiller için son derece işlevsel bir parçadır diyebiliriz. Elektrikli otomobil dönüşüm kiti sayesinde benzinle ya da motorin ile çalışan normal araçların elektrikli araca dönüştürülmesi mümkün hale gelmektedir. Elektrikli otomobil dönüşüm kitinin içerisinde bir elektrikli araçta olması gereken; elektrik motoru, batarya ve kontrol paneli de yer alır.
Elektrikli otomobil dönüşüm kiti ile elektrikli araca dönüştürülen otomobiller hem yakıtlı hem elektrikli çalışan yani bir nevi Hibrit araç modellerine benzer. Aynı zamanda dönüşüm kitini benzinli bir aracı LPG’li yapmak için araca takılan LPG tankına da benzetmek mümkündür.
Elektrikli Mini Otomobil
Elektrikli mini otomobil modelleri, elektrikli araba şarj istasyonu ile şarj edilebilen ancak hafif ve küçük boyutlarda olan pratik elektrikli taşıt modelleri olması sebebiyle özellikle gençler ve çocuklar için oldukça popüler hale gelmiş modellerdir.
Hafif, küçük, kolay kullanım ve kolay park etme imkanı sunan elektrikli mini otomobillerin bakım, işletme, onarım gibi maliyetleri de diğer modellere göre daha düşüktür. Ancak bu modellerin küçük olması aynı zamanda menzili daha sınırlı hale getirebildiği gibi yol tutuşu, güvenlik özellikleri, motor gücü ve benzeri gibi özellikleri de daha sınırlı olabilmektedir.
Elektrikli Otomobil Batarya Fiyatları
Elektrikli otomobil batarya fiyatları; bataryanın kapasitesine, performansına ve kullanım ömrüne göre değişir. Bu nedenle de yüksek kapasiteli bir batarya modeli ile daha düşük kapasiteli bir batarya modeli arasında fiyat farkı olabileceğini söylemek son derece mümkündür. Bunun yanı sıra kullanılan bataryanın marka üreticisi de ürün fiyatlarını kendi fiyat politikaları doğrultusunda belirleyebilir. Kısacası bataryada kullanılan elektrikli otomobil pil teknolojisi fiyat üzerinde doğrudan etki eder.
1000 Km Menzilli Elektrikli Otomobil
1000 km menzilli elektrikli otomobil modelleri, batarya kapasitesi yüksek olan ve dolayısıyla da üst düzey performansa sahip olan seçeneklerdir. Bu modellerin batarya boyutları da genellikle diğer modellerde bulunan batarya sistemlerine göre daha büyük ve uzun mesafe sürüş imkanı daha fazladır. Ancak modellerin bataryalarının üst düzey kapasiteye sahip olması, menzillerinin uzun olması fiyatlarının da yüksek olmasına ortam hazırlar.
Elektrikli otomobil menzil özelliği, elektrikli araç seçiminde önemli bir konudur. Eğer önceliğiniz tercih edeceğiniz aracın 1000 km gibi yüksek bir menzile sahip olması ise o halde Hyundai Kona Electric ve Kia Niro Electric, Tesla Model S ve Model 3 elektrikli araç modellerinin menzillerinin 100 km olduğu bilinmektedir. Tercihlerinizi yetkili servislerden daha detaylı bilgi alarak bu modeller yönünde yapabilirsiniz.
Tam Elektrikli Otomobil
Tam elektrikli otomobil (EV) modelleri, sadece elektrik enerjisi ile çalışan yani full elektrikli otomobil modelleridir ve bu modellerde benzin ve motorin gibi fosil yakıtlar kullanılmaz, dolayısıyla da emisyon çıkışı olmaz. Fosil yakıtlarının yerine elektrik enerjisinin kullanıldığı tam elektrikli otomobiller, elektrikli araç şarj istasyonları ile prize bağlanarak kolay bir şekilde şarj edilip çalışır vaziyete getirilebilir.
Tam elektrikli araçların en büyük avantajı emisyon çıkışı olmadığı için çevre dostu modeller olmalarıdır. Ayrıca fosil yakıtlara göre elektrik enerjisinin daha ekonomik olması yakıt tasarrufu konusunda da oldukça iyi bir seviyeye çıkaran modellerdir.
Sessiz ve otonom bir sürüş keyfi sunan full elektrikli otomobil modellerinin elbette basit de olsa dezavantajları da vardır. Örneğin; birçok normal araç modeline göre menzili yani tam dolu şarj ile yapabileceği mesafe daha kısadır.
Elektrikli Otomobil MTV
Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), tüm araç modellerinde olduğu gibi elektrikli otomobil modelleri için de sürücülerin ödemesi gereken vergi türlerinden birisidir. Ancak elektrikli araç modelleri, fosil yakıtla çalışan normal araç modellerine göre çevreci olan ve çevreye saldığı karbon salınımı neredeyse yok denecek kadar az olması nedeniyle elektrikli araç sahiplerinin ödediği Motorlu Taşıtlar Vergisi, normal araç sahiplerine göre bir tık daha düşük seviyede seyretmektedir.
Türkiye Yerli Elektrikli Otomobil
Türkiye’de üretilen ve satışı yapılan birçok yerli otomobil elektrikli suv araç modelleri bulunur. Bu araçların sayısı oldukça fazla olsa da özellikle hem elektrik enerjisi hem fosil yakıtlar ile çalışan Toyota Corolla hybrid, tam elektrikli otomobil modelleri olan, emisyon çıkarmayan Renault elektrikli arabalar ve Tofaş Doğan BEV modelleri Türkiye’de üretilen ve satılan modeller arasında en rağbet gören modellerdir.
Yeni Çıkacak Elektrikli Otomobiller
Elektrikli araç modellerinin sadece Türkiye’de değil tüm dünya genelinde her geçen gün çok daha fazla ilgi görmesi aynı zamanda neredeyse tüm araba markalarını elektrikli araç üretimine yönlendirmiştir. Dolayısıyla da her geçen gün bu sektörde birçok üretim ve model yeniliği ortaya atılmaktadır.
Üretimin son derece hızlı ve gelişime açık alanların başında gelen elektrikli otomobil üretiminde elbette yeni çıkacak olan otomobiller vardır. Ancak bu modellerin kesin olarak ne zaman ve hangi özelliklere sahip olarak piyasaya sürüleceği çok önceden kestirilebilecek bir durum değildir.
Elektrikli Otomobil Şarj Noktaları
Elektrikli otomobil şarj istasyonları, elektrikli otomobillerin şarj edilebilmesi için oluşturulan şarj noktalarıdır. Elektrikli araçlar için parklarda, AVM’lerde, evlerde, otoparklarda hatta yol kenarlarında artık şarj noktaları bulmak her geçen gün elektrikli araçların kullanımının yaygınlaşmasıyla daha kolay hale gelmiştir.
Elektrikli otomobil şarj noktaları, sanayi tipi ya da ev tipi fark etmeksizin prize takılarak elektrik akımının elektrikli aracın aküsüne ya da bataryasına gönderilmesini sağlar. Şarj noktaları, farklı şarj etme hızına sahip olabilir. Örneğin; AC tipi elektrikli araç şarj noktalarının şarj etme süreci daha uzun olurken DC tipi elektrikli araç şarj noktaları daha hızlı şarj etme özelliğine sahiptir.
Elektrikli aracınızı şarj edebilmek için size en yakın şarj noktalarını arıyorsanız bu alanda oluşturulmuş olan haritalara internet üzerinden ulaşarak kolayca size en yakın elektrikli otomobil şarj noktalarını keşfedebilirsiniz.
Elektrikli Otomobillerin Avantajları
Elektrikli otomobiller, benzin ve dizel gibi fosil yakıt kullanmaz. Dolayısıyla da fosil yakıta bağlı emisyon çıkışı olmadığından çevre kirliliğine neden olmayan çevre dostu taşıtlardır. Benzin ve motorin gibi fosil yakıt fiyatları günümüzde oldukça pahalıdır. Bu yakıtlara göre elektrik enerjisinin çok daha ucuz olması aynı zamanda ciddi oranda yakıt tasarrufu yapmanızı sağlar.
Fosil yakıt kullanılmadığı için elektrikli araçlar kokusuz olmakla birlikte aynı zamanda oldukça sessiz ve keyifli bir sürüş özelliğine sahiptir. Bununla birlikte elektrikli otomobillerin bir diğer avantajı ise normal araçlar gibi sıklıkla bakım ihtiyacı duymamasıdır. Bu sayede bakım ve onarım maliyetleri de neredeyse yarı yarıya düşürmektedir. Tüm bu nedenler doğrultusunda elektrikli araç tercih etmeniz için nedeniniz oldukça fazladır.
İlk Elektrikli Otomobil
İlk elektrikli otomobil üretimi 19. yüzyılın sonlarına dayanır. İlk olarak 1881 yılında “Thomas Parker Electric” adındaki elektrikli araç, Thomas Parker tarafından üretilmiştir. Bu ilk elektrikli araç, elektrikli bir motorla çalışma sistemine sahip olurken aynı zamanda tasarımı tren motoruna benzetilmiştir.
Thomas Parker Electric, birkaç kez üretildikten sonra daha üretilmediğinden yaygın olarak bir kullanım alanı oluşamamış olsa da tarihe adını ilk elektrikli araç olarak yazdırmış ve günümüzdeki elektrikli aracın gelişimine de önemli bir katkı sağlamıştır.
20. yüzyılın başlarında elektrikli otomobillerin geliştirilmesi hızlı bir ivmeye girmiştir ve böylece kullanım alanı da her geçen gün genişlemeye başlamıştır. Fakat o dönemlerde üretilen elektrikli araçların üretim oranı az olduğundan bu araçlar sayıca az ve genellikle şehir içi kullanıma uygun olmuştur.
21. yüzyılın başlarına gelindiğinde ise elektrikli araç üretiminde devasa bir gelişme yaşanmış ve günümüzde kullanılan elektrikli araç teknolojisi ve batarya sistemi ile üretimler her geçen gün geliştirilerek artmıştır.
Elektrikli Otomobil Batarya Ömrü
Elektrikli otomobil batarya ömrü, aracın kullanım ve bakım şartlarına göre farklılık gösterirken aynı zamanda bataryanın malzemesi ve kapasitesi de kullanım ömrü üzerinde etkilidir. Genel olarak elektrikli araçların bataryalarının ömrü tüm bu değişkenlere bağlı olarak 5 ila 10 yıl arasında değişebilir.
Elektrikli araçlarda kullanılan bataryaların bir süre kullanım ömründen sonra değiştirilmesi şarttır. Ancak bazı önlemler alarak ve doğru kullanım sağlayarak aracınızın bataryasının kullanım ömrünü uzatarak batarya değişim süresini oldukça uzatabilirsiniz. Bunun için öncelikle aracınızın bakımını düzenli olarak yaptırarak şarj etme sürecindeki önemli detayları atlamamalısınız.
Elektrikli aracın bataryasının tamamen boşalmasını beklemeden düzenli olarak aracı şarj etmek batarya ömrünü uzatan önemli bir konudur. Ayrıca aşırı sıcak ve aşırı soğuk ortamlarda muhafaza edilen bataryaların da ömrü gözle görülür bir şekilde kısalabilmektedir. Elektrikli araçlar için batarya değişimi kaçınılmaz bir ihtiyaçtır. Ancak maliyeti düşürmek ve performansın düşmesini engellemek için bu hususlara dikkat ederek aracınızın batarya ömrünü olabildiğince uzatabilirsiniz.
Elektrikli Otomobil Kiralama
Elektrikli otomobil kiralama işlemi araç kiralama firmaları tarafından sunulan bir hizmettir. Genel olarak elektrikli araç kullanmak isteyenler satın almayı tercih eder. Ancak bazen geçici olarak elektrikli araç kiralama hizmeti almak size maddi olarak tasarruf etme imkanı da sunabilir.
Elektrikli otomobil kiralama hizmetleri genellikle günlük ya da haftalık sözleşmeler ile sunulur. Bu sözleşme kapsamında tatile giderken ya da birkaç günlüğüne şehir içinde kullanmak için elektrikli araç kiralama düşüncesi avantajlı olabilmektedir. Ayrıca elektrikli araç kullanımının yaygınlaşması beraberinde araç kiralama şirketlerinde elektrikli araç kiralama hizmetlerinin de yaygınlaşmasına ortam hazırlamıştır.
Elektrikli Otomobil Bakım Masrafı
Elektrikli otomobil bakım masrafı, kuşkusuz benzin ve motorin gibi fosil yakıtlarla çalışan araçlara göre çok daha düşük seviyededir. Bu nedenle de elektrikli araçların işletme maliyetlerinin de düşük olduğunu söylemek mümkündür.
Her elektrikli aracın bakım masrafı, aracın kullanım süresine göre değişkenlik gösterir. Özellikle bataryanın ömrünün bitmesi batarya değişimini gerektiren bir durumdur. Ancak elektrikli araçların batarya değişim maliyeti de benzin ve dizel araçlardaki motor değişimine kıyasla çok daha ucuzdur.
Batarya değişiminin yanı sıra diğer bakım işlemleri normal araçlara benzer işlemlerdir. Normal araçlarda olduğu gibi elektrikli araçlarda da yağ ve lastik değişimi, fren bakımı gibi bakım işlemleri vardır. Ancak elektrikli araçlarda parça sayısı olduğundan her halükarda bakım masrafları çok daha düşük olur.
Elektrikli Araba ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları
Elektrikli Otomobil Kaç TL’ye Şarj Olur?
Elektrikli araç şarj üniteleri, elektrikli otomobilin şarj süresini ve maliyetini belirler. Türkiye şartlarında dakika bazında fiyatlar 2 TL ile 8 TL arasında değişebilir.
İlk Elektrikli Otomobil Ne Zaman Üretilmiştir?
İlk elektrikli otomobil 1881 yılında “Thomas Parker Electric” adında Thomas Parker tarafından üretilmiştir.
Yerli Otomobil Sadece Elektrikli mi Olacak?
Türkiye’nin yerli otomobili, yenilikçi teknolojiler ile üretilmekle birlikte aynı zamanda sadece elektrikli yani diğer adıyla tam elektrikli bir elektrikli otomobil olacak.
Dünyanın En Çok Satan Elektrikli Otomobili Hangisidir?
Tesla Model 3, 2018 yılında piyasaya sürülmesine rağmen rakip modellerine göre gerek menzil gerek batarya sistemi özellikleri doğrultusunda en çok satan modellerin başında gelir.
Elektrikli Otomobil Fiyatları Ne Kadar?
Elektrikli otomobil fiyatları, modellerin özelliklerine ve markalara göre değişkenlik gösterir. Bu nedenle de ücretler her modele göre farklıdır.
Elektrikli Otomobil Kaç Km Gider?
Elektrikli otomobilin kat edebileceği yol mesafesi; aracın bataryasına ve motor gücüne göre değişkenliğe sahiptir.