Türkiye elektrikli araba sektöründe geniş bir pazara ve ürün yelpazesine sahip olan önemli ülkelerden birisidir.
Elektrikli araba modelleri, elektrik araç şarj istasyonu ile şarj edilen dolayısıyla da tüm enerji ihtiyacını elektrikten alan araçlardır. Çalışma sistemi ve enerji özelliği sayesinde sıfır emisyon özelliği ile çevre dostu olurken aynı zamanda fosil yakıtlı araçlara göre de fazlasıyla ekonomik araçlardır. Haliyle Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünya ülkelerinde söz konusu yeni nesil taşıtlara olan ilgi her geçen gün daha da artmaktadır.
Yeni nesil taşıtlara olan ilginin büyümesiyle birlikte Türkiye de elektrikli otomobil sektöründe geniş bir pazar haline gelmeyi başarmıştır. Birçok markanın çeşitli modellerini satışa sunan Türkiye, ayrıca fosil yakıt kullanımını azaltmak ve doğayı koruyabilmek adına bu konuda çeşitli alt yapı iyileştirmeleri ve teşvikler de yapmaktadır. Hatta kendisini daha da geliştiren Türkiye, yakın bir zamanda Türk malı olarak piyasa sürülmüş olan “TOGG” elektrikli araç modelini sergilemiştir.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’de Satılan Elektrikli Araba
Otomotiv sektöründe son yılların en hareketli ve en canlı piyasası elektrik şarj istasyonları ile şarj olup sıfır emisyon özelliği ile kullanılabilen elektrikli araçlardır. Sürekli gelişen ve ekonomisini canlı tutan Türkiye de bu noktada geniş bir Pazar dilimine sahip hale gelmiştir. Bu geniş Pazar diliminde birçok farklı markanın çeşitli modelleri Türkiye sınırları içerisinde satışa sunulmaktadır.
Türkiye’de en çok satılan ve elektrikli olan araçların başında Renault Zoe gelmektedir. Daha sonrasında ise Nissan Leaf, BWM i3, Fiat 500e, Tesla Model S, Tesla Model 3, Opel Mokka, Citröen AMİ, Hyundai Kona Electric, Kia e-Niro, Peugeot e-208 ve MG ZS EV modelleri de Türkiye’de yaygın olarak satılan elektrikli araba modelleri arasında yer alır.
Türkiye pazarında her ekonomiye uygun çeşitli fiyat ve özelliklerde elektrikli taşıtlar satılmaktadır. Uygun fiyatları standart modellerin yanı sıra Volvo, AUDİ, Porsche gibi dünya markalarının pahalı ve üst düzey teknolojiye sahip tasarım araçları da Türkiye pazarında yerini almış durumdadır.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’deki En Ucuz Elektrikli Araba
Otomotiv sektöründe üretim teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte birkaç yıl sonra içten yanmalı motorlu yani fosil yakıtla çalışan araçların yerini elektrikli araçların alacağı öngörüsü çok daha artmış durumdadır. Günümüzde kullanımı her geçen gün daha da yaygınlaşan elektrikli otomobillerin satışları diğer ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de her geçen gün daha da artmaktadır.
Türkiye otomotiv sektörü pazarında elektrikli araba satış oranları her yıl daha da artmaktadır. Dolayısıyla da ülkemizde satışa sunulan araçların ürün yelpazesi de sürekli çeşitlendirilmektedir. Modeller arasında üst düzey teknolojiye ve özelliklere sahip markalar yer alırken diğer yandan birçok araba markası daha uygun fiyatlı elektrikli taşıtlar da üretmektedir.
Türkiye’de pahalı elektrikli taşıtların yanı sıra ucuz modellerin de satışa sunulduğunu söylemek mümkündür. Bu modellerin başında ise Dacia Spring geliyor. Ayrıca Leapmotor, MG4, Opel Corsa-e, Türk yapımı olan TOGG, Fiat 500e, Renault Zoe, Mini Cooper SE, Citröen e-C4 ve e-C4 X modelleri de Türkiye’de satışa sunulan ve elektrikli araba şarj istasyonu ile şarj edilebilen en ucuz elektrikli arabalar arasında yer alıyor.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye Elektrikli Araba Şarj İstasyonları
Türkiye’de elektrikli araba dolum istasyonları birçok şehir içi ve şehirler arası noktalarda olmakla birlikte bu istasyonların sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Türkiye sınırları içerisinde elektrikli otomobil satış oranlarının artmasıyla birlikte bu noktada aynı zamanda elektrikli şarj üniteleri sayısının arttığını da söylemek mümkündür.
Türkiye’de şehirlerarası yol güzergahları üzerinde ve şehir içi bölgelerinin birçok noktalarında elektrikli otomobil şarj istasyonları bulunmaktadır. Türkiye’nin neredeyse tüm illerinde ve birçok gelişmiş ilçesinde AC akımlı şarj istasyonları mevcuttur. Şehirlerarası yollarda ise genellikle DC akımlı hızlı şarj istasyonları bulunmaktadır. Söz konusu şarj istasyonları daha hızlı şarj etme özelliğine sahip olduğundan elektrikli araç şarj süresi aracın modeline bağlı olarak değişkenlik göstermekle birlikte ortalama %50 oranında daha hızlı olmaktadır.
Türkiye’de elektrikli araç kullananların sayısı her geçen gün daha da arttığından devlet tarafından bu noktada birçok teşvik ve alt yapı geliştirmeleri de gündeme getirilmektedir. Bu alt yapı gelişmelerinden birisi de elektrikli araç şarj istasyonu haritasıdır. Konum bilgisi açıldığında harita üzerinden kullanıcılar kendilerine en yakın şarj istasyonunu kolay ve hızlı bir şekilde bulabilmektedir.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’nin Yaptığı Elektrikli Araba
Türkiye’nin üretmiş olduğu ilk yerli üretim elektrikli araba modeli TOGG elektrikli arabadır. Türkiye Otomobil Girişim Grubu yani TOGG, resmi olarak 2018 yılında kurulmuş bir üretim firmasıdır. Daha sonrasında ilk yerli araba için çalışmalarını hızlandıran firma, 2019 yılında üretici firmanın adının verileceği TOGG modelinin prototip tanıtımını kamuoyuna yapmıştır.
Türkiye’nin ilk yerli üretimi olan TOGG, orta segmente sahip olmakla birlikte 4 kapılı SUV ve 5 kapılı sedan olmak üzere iki farklı üretim özelliğine sahiptir. 150 kWh çift motorunun yanı sıra aynı zamanda üretiminde lityum iyon piller kullanılmaktadır. Ayrıca 200 beygir gücü sayesinde 7,6 saniye gibi bir sürede 100 km hıza çıkabilecek atikliğe sahiptir. Tüm bunların yanı sıra sürüş tarzına ve yol koşullarına göre değişkenlik gösterse de aracın ortalama 500 km yol mesafesi gitme özelliği vardır.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’de Elektrikli Araba Üreten Firmalar
Türkiye’de elektrikli araba üretimi diğer markalar tarafından çok fazla tercih edilmemekle birlikte Dacia ve Fiat gibi markaların üretim yapabildiğini söylemek mümkündür. Ancak Türkiye, kısa bir zaman önce kamuoyu ile paylaştığı projesini hayata geçirip ilk yerli elektrikli otomobilinin üretimine Türkiye’de start vermiştir.
Yabancı araba üreticilerinin aksine Türkiye, Türkiye Otomobiller Girişim Gurubu adı altında kendi yerli arabasını kendi sınırları içerisinde üreterek TOGG elektrikli arabayı önce Türkiye’ye sonra tüm dünyaya tanıtmayı başarmıştır.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’deki Elektrikli Araba Sayısı
Türkiye’de trafiğe kayıtlı elektrikli araç sayısı her yıl bir önceki yıla göre gözle görülür bir oranda artış göstermektedir. Türkiye’nin yerli arabası TOGG modelinin piyasaya sürülmesi ve diğer yandan yeni nesil araçların kullanılmasının arttırılması için devletin teşvik çalışmaları yapması beraberinde araçlara olan ilgiyi de oldukça büyütmüştür.
2022 yılında yapılan sayımlara göre Türkiye’de trafiğe kayıtlı olan ve aktif şekilde trafikte olan elektrikli otomobil sayısı kayıtlara 14.552 olarak geçmiştir. Ancak bir sonraki yılda yapılan sayımlar Türkiye’deki elektrikli araç kullanımının %88 gibi büyük bir oranda arttığını ve ülkedeki araç sayısının 27.476 olduğunu ortaya koymuştur. Bu noktada sürekli bir artış ve ilgi olduğundan net ve sürekli geçerli olan bir araç sayısı vermek mümkün olmamaktadır.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’de Elektrikli Araba Vergisi
Türkiye’de tıpkı benzinli ve dizel gibi içten yanmalı motorlu araç kullanıcıları gibi elektrikli otomobil kullanıcıları da KDV, ÖTV ve MTV gibi vergiler ödemekle yükümlüdür. Birçok dünya ülkesinde teşvik açısından ÖTV indirimi uygulanırken Türkiye’de henüz ÖTV indirimi olmamakla birlikte sadece elektrikle çalışan araçlar çevreye yok denecek kadar az zarar verdikleri için fosil yakıtlı araçlara göre ÖTV’leri daha düşük olmaktadır.
Türkiye genelinde geleneksel araçlardan ve elektrikli arabalarda alınan MTV %61,5 oranındadır. Ancak elektrikli araba kullanımına teşvik etmek amacıyla elektrikli araçların MTV oranı standart oranın dörtte biri kadar olabilmektedir. Diğer yandan elektrikli araçlardan alınan MTV; aracın motor gücüne, yaşına ve piyasa değerine göre değişkenlik gösterebiliyor. Buna göre genç ve yüksek motor gücüne sahip elektrikli otomobillerden alınan ücretler daha yüksek olabiliyor.
Türkiye Elektrikli Araba: Türkiye’de Elektrikli Araba Fiyatları
Türkiye’de elektrikli arabalar hakkında net ve sabit elektrikli araba fiyatları vermek mümkün değildir. Sıfır ya da ikinci el olarak günümüzde birçok farklı markanın çeşitli modeli Türkiye’de de satışa sunulmaktadır. Ancak araçların motor gücü, menzili, teknolojik tasarımları, aerodinamik yapıları ve diğer teknik özellikleri araç fiyatlarının birbirinden bağımsız olarak seyretmesine ortam hazırlamaktadır.
Tek ya da iki kişilik sadece şehir içi kullanımına uygun düşük sürüş mesafesi olan elektrikli arabalar büyük kapasitesi ve yüksek menzilli araçlara göre çok daha uygun ve ekonomik fiyatlarda satışa sunulmaktadır.